José Brands
muziekpraktijk

Tekst: José Botman


interview JoseBrandsDe muziekpraktijk van José Brands is wat verstopt achter de Dijkstraat en de Singelstraat, maar dankzij haar aanwijzingen toch makkelijk te vinden. Hoek om, rooster over, blauwe deur, trap af en je staat in het souterrain waar José haar leerlingen zang- of pianoles geeft.
Het bevalt, want niemand heeft last van het geluid, maar vooral: docent en leerling voelen zich hier volkomen vrij om zoveel geluid te produceren als ze willen. En dat telt, want nogal wat mensen moeten een drempel over om voluit te durven musiceren. Volgens José is het moeilijk om een geschikte lesruimte te vinden in de wijk, SLAK biedt nog maar weinig, Volkshuisvesting doet zijn best, maar makkelijk is het niet.
José geeft al vijfendertig jaar les, zij begon al tijdens haar studie op het conservatorium. De liefde en het talent ervoor lijkt haar genetisch te zijn meegegeven. Haar vader doceerde en haar twee zussen geven ook met plezier en succes muziekles. Haar leerlingen kiezen voor zo’n 55% voor het klassieke repertoire, voor 45 % voor het lichtere genre (chanson, musical). Soms maakt iemand na verloop van tijd de overstap van klassiek naar ‘licht’ of andersom, maar José dringt daar nooit op aan. Wat zich ontwikkelt, mag zich ontwikkelen.
José’s leerlingen vind je in de leeftijd van 11 tot 80, hun repertoire van smartlap tot opera. Ze ziet een zeker effect van het succes van programma’s als Idols: meer jonge mannen gaan zingen. Het is weer stoer ...
Zij vertelt over haar leerlingen vanuit echte interesse, wil respecteren wat zij willen en nodig hebben van de muziek. Dat kan een opleiding zijn tot het conservatorium, een uur per week ‘voor zichzelf’ tijdens piano- of zangles zonder verdere ambitie, samen muziek maken in een koor. Zij beschouwt de lessen als ontdekkingsreis, het bouwen van een instrument bij de zangers, kortom: muziek maken. Zelf heeft José behalve de conservatorium-opleiding veel aan dans en toneel gedaan en deze ervaring komt vaak van pas bij het lesgeven. Presentatie en inleving is een belangrijk deel van het overbrengen van de muziek. Niet alleen zang of spel, maar het hele personage speelt een rol. Dit komt vooral tot uiting bij de bijzondere projecten waar José met haar leerlingen aan meewerkt: Kamp&Geit, Muziek bij de buren, het Provinciekoor, Volksopera Klarendal. Opera of musical vindt ze eigenlijk het leukst, omdat het totaaltheater is, met decor, kostuum, acteren, zingen, dansen en een groot orkest. Soms hebben de lessen een onbedoeld neveneffect. José vertelt over een leerling, die tegen alle verwachting in tijdens de uit vaart van een familielid in het openbaar sprak. Zonder de muzieklessen had hij dat nooit gedurfd en gedaan.
Niet alleen werken, maar ook wonen doet José in de wijk. Het bevalt haar goed, maar ze noemt zichzelf een reiziger: zij voelt zich makkelijk ergens thuis. Haar eigen hobby is fotografie, terwijl een aantal beeldend kunstenaars uit de wijk bij wijze van hobby bij haar les volgen, vertelt José met een subtiel glimlachje. Onze artistieke wijk op zijn best.